МИ ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ UKRSAT,ПРИСВЯЧЕНОМУ СУПУТНИКОВОМУ ТЕЛЕБАЧЕННЮ. НА НАШОМУ САЙТІ В РОЗДІЛІ ЕНЦИКЛОПЕДІЯ КАНАЛІВ ЗНАХОДИТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ПРО КАНАЛИ СУПУТНИКОВОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ. УКР І РОС КАНАЛИ FTA - ЦЕ СВІЖА ІНФОРМАЦІЯ ПРО УКРАЇНСЬКІ І РОСІЙСЬКОМОВНІ КАНАЛИ ,ЩО ТРАНСЛЮЮТЬСЯ У ВІЛЬНОМУ ДОСТУПІ,ВСІХ СУПУТНИКІВ ,ЯКУ ВИ МОЖЕТЕ ПОЧЕРПНУТИ З ТАБЛИЦЬ ЧАСТОТ І КАНАЛІВ. НА ФОРУМІ В РОЗДІЛІ ТРАНСПОНДЕРНІ НОВИНИ ЗАВЖДИ СВІЖА ІНФОРМАЦІЯ ПО ВСІХ СУПУТНИКАХ. А ТАКОЖ СВІЖІ НОВИНИ В РОЗДІЛІ НОВИНИ КАНАЛІВ І БАГАТО ІНШОГО...
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Форум » Різне » новини космосу » Новини космосу
Новини космосу
JavorivДата: Вівторок, 17.09.2013, 19:44 | Повідомлення # 1
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 18194
Статус: Поза форумом
Logo
Інформація про планети і їх супутники, комети, астероїди, зорі, галактики, НЛО – загалом все про космос
 
JavorivДата: Вівторок, 17.09.2013, 19:54 | Повідомлення # 2
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 18194
Статус: Поза форумом
В ніч на 19 вересня біля Землі пролетить триметровий астероїд
Logo

У середу, 18 вересня о 22.20 за Гринвічем (02.20 мск 19 вересня) астероїд пролетить на відстані 235 тисяч кілометрів від поверхні Землі, що становить трохи більше половини радіуса місячної орбіти.

Астероїд, що отримав позначення 2013 RZ53, був вперше виявлений обсерваторією Маунт-Леммон, а потім відкриття підтвердили австралійські астрономи з обсерваторії Сайдинг-Спрінг. Згідно з розрахунками вчених, розмір небесного тіла становить від 1 до 3 метри.Вчені зацікавилися занадто низькою швидкістю для такого роду об'єктів.

""Це може бути фрагмент космічного сміття, скельний фрагмент, викинутий при падінні великого астероїда на Місяць, або ж об'єкт,що загальмувався при прольоті крізь атмосферу (останній варіант виглядає малоймовірним, але він можливий)", - вважає астроном Білл Грей (Bill Gray) з компанії Project Pluto.

Політ астероїда ніяк не відіб'ється на нашій планеті.
 
ИгорьДата: Неділя, 29.09.2013, 23:47 | Повідомлення # 3
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астероїд розміром 15 метрів пролетів дуже близько від Землі
Logo
П'ятнадцятиметровий астероїд, близький за своїми параметрами Челябінському метеороиду, в ніч на суботу пройшов дуже близько від Землі - всього лише в 11 тисячах кілометрів від поверхні планети, при цьому астрономи виявили його за кілька годин до цього, повідомив Володимир Ліпунов з Державного астрономічного інституту імені Штернберга МГУ (ГАІШ).

За його словами, нове небесне тіло було виявлено одним з телескопів мережі МАЙСТЕР, якою керує Ліпунов. "Він був відкритий в ніч з п'ятниці на суботу нашою станцією на Байкалі, через дев'ять годин він пролетів у 11,3 тисячі кілометрів від Землі (це нижче орбіт геостаціонарних супутників). Його розмір - близько 15 метрів", - розповів Ліпунов.

За його словами, він і його колеги відправили інформацію про спостереженнях у Центр малих планет Міжнародного астрономічного союзу, але поки центр не випустив офіційного повідомлення про відкриття - такі повідомлення поширюються, коли відкриття підтверджуються іншими обсерваторіями.

Астроном зазначив, що зараз астероїд пішов в ту зону, де його спостереження практично неможливе.

Вчені розглядали можливість, що цей астероїд насправді є частиною ракети-носія або марсіанської автоматичної станції - його траєкторія проходила близько до Марса, але пошуки в каталозі космічного сміття результату не дали.
 
ИгорьДата: Субота, 05.10.2013, 12:14 | Повідомлення # 4
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Комета ІСОН і Марс відображені на знімку разом
Logo
1 жовтня 2013 року комета ІСОН знаходилася на самій близькій відстані до Марсу (10,5 мільйонів кілометрів). Астрономам з Землі вдалося зафіксувати на знімку два космічні об'єкти разом.

На знімку, який ви можете бачити, два космічних об'єкта зображені разом. Дане зображення було зроблено Арі Коутсоурадис (Ari Koutsouradis) зі штату Меріленд. Співробітникам обсерваторії Remanzacco вдалося отримати знімки комети ІСОН, що проходить мимо Марса, за допомогою двометрового Ліверпульського телескопа (Liverpool Telescope). На знімку Арі видно, що між двома космічними об'єктами досить пристойна відстань.

У процесі своїх спостережень співробітники обсерваторії Remanzacco планували побачити додаткові джети комети, які вже до цього спостерігалися іншими астрономами. Вони також додали, що продовжать свої спостереження за кометою ІСОН, коли вона буде знаходитися на дуже близькій відстані до Сонця. Відбудеться ця подія 28 листопада.

Якщо комета ІСОН вціліє, проходячи на дуже близькій відстані від Сонця, її найбільше наближення до нашої планети можна буде спостерігати 26 грудня. Ця відстань складе 64 мільйони кілометрів.
 
ИгорьДата: П`ятниця, 18.10.2013, 17:58 | Повідомлення # 5
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Вчені виявили астероїд, який може зіткнутися з Землею
Logo
Астрономи Кримської астрофізичної обсерваторії відкрили 400-метровий астероїд, який в 2032 році може зіткнутися з Землею, говориться в матеріалах Центру малих планет і астероїдного підрозділу НАСА.

Мала планета, що отримала індекс 2013 TV135, була виявлена на знімках зоряного неба, зроблених в Кримській обсерваторії 12 жовтня. Потім відкриття було підтверджено російськими обсерваторіями "Ка-Дар" і МАСТЕР (ГАИШ МГУ) в Бурятії, а також астрономами з Італії, Британії та Іспанії.

Небесне тіло, розмір якого становить близько 410 метрів, віднесли до класу потенційно небезпечних астероїдів (PHA), оскільки мінімальна дистанція між його орбітою і орбітою Землі складає 0,012 астрономічної одиниці (1,7 мільйона кілометрів), а в число PHA включають тіла, у яких це значення менше 0,05.

Крім того, попередні вимірювання траєкторії показали, що 26 серпня 2032 року цей астероїд з ймовірністю 1 шанс на 63 тисячі може зіткнутися з Землею. Ця ймовірність досить висока, щоб цей астероїд отримав клас 1 за Туринською шкалою небезпеки астероїдів - найнижчий ранг, який означає, що ризику практично немає, проте він все ж не дорівнює нулю, передає РИА Новости.
 
ИгорьДата: Вівторок, 05.11.2013, 10:35 | Повідомлення # 6
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Жителі Землі спостерігали гібридне сонячне затемнення
Logo

Сонячне затемнення над Космічним центром імені Джона Фіцджеральда Кеннеді (штат Флорида, США). Фото: David Dickinson







3 листопада, жителі Африки, східної частини Північної Америки, північно-східної частини Південної Америки, південних регіонів Росії та інших районів могли спостерігати гібридне сонячне затемнення - астрономічне явище, при якому вид затемнення змінюється з кільцеподібного на повне, або навпаки.

Подія почалася в 14:04 мск, коли місячна півтінь почала свою подорож з західної півкулі Землі. В 15:05 за московським часом в акваторії Атлантичного океану почала свою подорож місячна тінь. В 18:27 мск завершилася повна фаза сонячного затемнення, а через годину, о 19:28 мск часткова.
 
ИгорьДата: Середа, 27.11.2013, 00:06 | Повідомлення # 7
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Комета ISON з'явилася в полі зору сонячного телескопа "Стерео"
Logo

Комета ISON, яка зараз наближається до Сонця, з'явилася в полі зору сонячної обсерваторії "Стерео-А", на знімках її можна побачити в компанії короткоперіодичної комети Енке, Меркурія і Землі, говориться в повідомленні на сайті обсерваторії.

Астроном Карл Бэттэмс (Karl Battams), коментуючи кадр, де одночасно видно комети ISON і Енке, а також Меркурій і Землю, зазначає, що хвіст комети ISON йде дрібними хвилями, а в хвості її "сусідки" спостерігаються більш довгі хвилі. "Найбільш вірогідне пояснення полягає в тому, що ISON просто потрапила в більш швидкий потік сонячного вітру . Більш спекулятивне пояснення полягає в тому, що це пов'язано з обертанням комети", - зазначає вчений.

Зараз комета наближається до перигелію - найближчої до Сонця точки орбіти, і 28 листопада пройде на мінімальній відстані від світила - 1,16 мільйона кілометрів (більш ніж у 40 разів ближче Меркурія), а температура на її поверхні в цей момент перевищить 2,7 тисячі градусів.
 
ИгорьДата: Понеділок, 06.01.2014, 18:18 | Повідомлення # 8
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
П'ятиметровий астероїд впав на Землю
Logo
П'ятиметровий астероїд 2014 AA увійшов в атмосферу Землі над Атлантикою вранці в четвер, через добу після того, як він був виявлений.Швидше за все, небесне тіло повністю зруйнувалася і не долетіло до Землі, говориться в матеріалах Центру малих планет Міжнародного астрономічного союзу.

Цей випадок став другим в історії, коли небесне тіло,що впало на Землю було відкрито до падіння. Перший раз це сталося в 2008 році, коли астероїд 2008 TC3 був відкритий приблизно за день до того, як його уламки впали на території Судану.

Астероїд 2014 AA був виявлений вранці 1 січня американськю обсерваторєю Маунт-Леммон. Астрономи провели серію вимірювань, за підсумками яких встановили, що вже через добу об'єкт повинен впасти на нашу планету.

"Практично точно, що 2014 AA увійшов в атмосферу Землі 2 січня приблизно о 04.50 за Гринвічем (08.50 мск)", - йдеться в повідомленні.

Згідно з розрахунками Стівена Чеслі з Лабораторії реактивного руху НАСА, найбільш ймовірний район падіння простягається від центральної Америки до східної Африки. "Малоймовірно, що 2014 AA пережив вхід в атмосферу, оскільки він за розмірами приблизно такий як 2008 TC3", - йдеться в повідомленні.

Розмір астероїда 2014 AA становив від 3 до 5 метрів, передає РИА Новости.
 
ИгорьДата: Вівторок, 01.04.2014, 10:16 | Повідомлення # 9
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи знайшли найбільш віддалену від нас карликову планету Сонячної системи
Logo
Астрономи оголосили про відкриття нового претендента на звання найбільш віддаленого об’єкта Сонячної системи – карликової планети 2012 VP113, віддаленої майже на 12 мільярдів кілометрів від Сонця, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.

"Ми повинні продовжити пошук інших далеких об’єктів в хмарі Оорта, крім Седни й 2012 VP113, оскільки їх відкриття повинне допомогти нам розкрити невідомі сьогодні таємниці народження Сонячної системи. Як ми вважаємо, деякі об’єкти у внутрішній хмарі Оорта можуть змагатися за розмірами з Марсом чи навіть Землею", – заявив Скотт Шепард з Інституту науки Карнегі у Вашингтоні (США).

Нову карликову планету астрономи жартома назвали "Байден" – на честь віце-президента США Джозефа Байдена, оскільки в індексі планети є літери VP – абревіатура слова "віце-президент".

Шепард і його колега Чадвик Трухільо з обсерваторії Джеміні на Гавайських островах (США) вивчали структуру і "населення" так званої хмари Оорта, що оточує Сонячну систему. Це "хмара", що складається з комет та інших "крижаних" тіл, розташована на відстані 150 – 1,5 тисячі астрономічних одиниць (середньої відстані між Землею і Сонцем) від нашого світила.

Вчені вважають її своєрідним звалищем "будівельних матеріалів", викинутих з Сонячної системи в ході її формування. На сьогодня хмарі Оорта приписується роль "головного постачальника" комет і місця народження карликових планет, таких як Седна, викинутих з її меж в результаті гравітаційних збурень.

Шепард і Трухільо вивчили близьку нам крайку хмари Оорта за допомогою камери DECam, встановленої на чилійському телескопі NOAO. Висока чутливість цього приладу дозволила астрономам знайти в хмарі близько 900 підозрілих об’єктів, схожих на Седну.

Їм вдалося довести, що один з цих об’єктів, якому вчені присвоїли шифр 2012 VP113, обертається навколо Сонця по дуже витягнутій орбіті, чия найближча до світила точка віддалена від нього на 80 астрономічних одиниць, рекордна на сьогоднішній день відстань. Об’єкт помітно менше Седни – його діаметр не перевищує 450 кілометрів, чого достатньо для оголошення 2012 VP113 карликовою планетою.
 
ИгорьДата: Вівторок, 01.04.2014, 10:19 | Повідомлення # 10
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи виявили потенційно небезпечний астероїд
Logo
Американські та російські астрономи виявили новий великий астероїд, який був віднесений до числа потенційно небезпечних, йдеться в повідомленні на сайті Центру малих планет.

Першими новий об’єкт виявили учасники американського астероїдного проекту "Каталіна" – це сталося ще 8 березня 2014р. Потім він "загубився", але 24 березня його знову знайшов російський астроном Леонід Єленін з допомогою автоматичного телескопа обсерваторії ISON-NM в штаті Нью-Мексико (США).

Об’єкт, що отримав індекс 2014 ER49, був віднесений до класу потенційно небезпечних астероїдів (PHA) – мінімальна дистанція між його орбітою й орбітою Землі становить 0,016 астрономічної одиниці (2,3 мільйона кілометрів), а до числа PHA включають тіла, у яких це значення менше 0,05.

Астероїд 2014 ER49 досить великий: його діаметр становить близько 700-750 метрів, при падінні на Землю він може знищити велику країну. Разом з тим, найближчим часом об’єкт не становить безпосередньої загрози, 20 липня він розминеться з Землею на відстані 24,7 мільйона кілометрів.
 
ИгорьДата: Четвер, 03.04.2014, 14:09 | Повідомлення # 11
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом

14 квітня планета Марс наблизиться на мінімальну відстань від Землі
Logo
14 квітня 2014 року відбудеться досить унікальне космічне явище – планета Марс наблизиться на мінімальну відстань від Землі. Відстань буде становити всього 92 мільйони кілометрів.

Астрономи розповыдають про "опозицію Марса", коли Марс і Сонце знаходяться на протилежних кінцях неба. Марс піднімається на сході під час заходу й опівночі знаходиться майже прямо над головою. Жовтувато-червона планета майже в 10 разів яскравіша, ніж зірки першої величини.

Опозиції Марса відбуваються раз на 26 місяців. В цей час планету дуже легко побачити. Дві дати мають особливе значення: 8 квітня – це дата опозиції, коли Марс, Земля і Сонце вишикуються практично на одній прямій. Якби орбіти Марса і Землі були ідеально круглими, 8 квітня так само було б датою найбільшого наближення. Однак орбіти планет мають форму еліпса, тому на найближчу відстань один до одного планети підходять лише через тиждень. У цей час відстань між двома планетами зменшується приблизно на 300 кілометрів кожну хвилину.

14 квітня Земля і Марс знаходяться на мінімальній відстані один від одного – 92 мільйони кілометрів. І в ту ж ніч, коли Марс максимально наблизиться до Землі, відбудеться повне місячне затемнення. Повний Місяць 14-15 квітня стане червоним.
 
ИгорьДата: Середа, 09.04.2014, 10:39 | Повідомлення # 12
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Дослідники отримали докази існування океану води всередині супутника Сатурна
Logo

Вчені з США завдяки апарату NASA Cassini отримали нову порцію доказів того, що під поверхнею супутника Сатурна (Енцелада) існує великий океан з рідкої води.

Це відкриття підігріло інтерес дослідників до сатурніанського місяця, оскільки воно свідчить про можливість перебування тут позаземних мікроорганізмів.

Гіпотеза про існування океану на Енцеладі була висунута близько 10 років тому. У 2005 році міжпланетний зонд Cassini засік викиди водяної пари і частинок льоду. Пізніше вчені зробили висновок про те, що вода на Енцеладі не прісна, а солона. Крім того, на підставі отриманих гравіметричних та геофізичних даних було встановлено, що ймовірний океан знаходиться на глибині приблизно 30-40 кілометрів всередині супутника.
 
ИгорьДата: Неділя, 13.04.2014, 10:51 | Повідомлення # 13
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Телескоп Fermi виявив чіткі ознаки наявності темної матерії в центрі нашої галактики
Logo
Згідно з останніми даними, отриманими за допомогою космічного гамма-телескопу Fermi, в центрі нашої галактики, галактики Чумацького Шляху, спостерігається скупчення темної матерії, наявність якої проявляється у вигляді потоку гамма-випромінювання з певними характеристиками. На наведеному знімку зліва показана карта центру галактики в діапазоні рентгенівських променів з енергією від 1 до 3,16 ГеВ.

Червоним кольором показані області, що випромінюють промені з найвищою інтенсивністю. На правому зображенні показана та ж сама карта з якою прибрані сліди гамма-випромінювання від усіх відомих нині джерел. І "зайве" випромінювання, що залишилось, демонструє набір унікальних характеристик, які дозволяють вважати це наслідком процесу анігіляції темної матерії.

"Це найбільш чіткий і недвозначний сигнал з усіх коли-небудь зареєстрованих людьми, який безпосередньо вказує на факт існування частинок темної матерії" – розповів Ден Хупер (Dan Hooper), вчений з Національної лабораторії імені Фермі (Fermi National Laboratory).

Використовуючи дані, зібрані телескопом Fermi та іншими астрономічними інструментами, вчені з Лабораторії Фермі (Fermilab), Центру астрофізики Гарварда-Смітсона (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, CfA), Массачусетського технологічного інституту та університету створили докладні карти центральної області нашої галактики.

При складанні цих карт було помічено, що з центру галактики випромінюється більша кількість гамма-променів, що можуть випромінювати у сумі всі відомі людям джерела.

Параметри цього зайвого випромінювання настільки різняться від параметрів випромінювання всіх відомих людям джерел, що найвірогіднішим поясненням її походження може служити процес анігіляції деяких форм темної матерії, концентрація якої в центрі галактики повинна бути висока за визначенням.
 
ИгорьДата: Неділя, 13.04.2014, 10:54 | Повідомлення # 14
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Марсохід Curiosity сфотографував стовп світла на Червоній планеті
Logo
Сенсаційні знімки опублікувало агентство NASA. На фото, які зробив марсохід Curiosity, побачили дивне світіння

Яскраве світло на знімку привернуло увагу і фахівців, і дилетантів. І якщо астрономи вважають, що це природне явище, люди, далекі від науки, стверджують, що знайшли доказ життя на Марсі.

"Світіння могло виникнути в результаті сонячного відблиску світла на марсіанській скелі", – пояснив FoxNews фахівець з лабораторії реактивного руху NASA Джастін Макі.

За його словами, світіння відображено тільки на знімках, фотографіях, зроблених правою камерою Curiosity, а ліва його не зафіксувала.

"Яскраве світло цілком могло з’явитися на знімках через пряме потрапляння сонячних променів в отвір на кожусі камери", – пояснив Макі.
 
ИгорьДата: Вівторок, 29.04.2014, 10:37 | Повідомлення # 15
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи відкрили пару надмасивних чорних дір
Logo

Вчені Китаю, Німеччини та США виявили пов’язану пару надмасивних чорних дір. Своє дослідження автори опублікували в The Astrophysical Journal, коротко з ним можна ознайомитися на сайті Європейського космічного агентства.

Чорні діри виявлені в галактиці SDSS J120136.02+300305.5, віддаленій від Землі на два мільярди світлових років. Об’єкти обертаються навколо спільного центру мас; середню відстань між ними можна порівняти з розмірами Сонячної системи. Маса основної чорної діри становить близько мільйона сонячних мас.

Об’єкти були відкриті орбітальним рентгенівським телескопом XMM-Newton під час штатного сканування космічного простору. Гравітація однієї із чорних дір порушила аккрецію газу на іншу, і спостережувані нерегулярності в рентгенівському випромінюванні дозволили інтерпретувати об’єкти в якості пари пов’язаних чорних дір.

Вважається, що надмасивні чорні діри є центрами галактик. Як заявляють астрономи, еволюція відкритої пари чорних дір завершиться їх злиттям в одну діру. Вивчення таких об’єктів дозволяє вченим спостерігати, як стикаються і взаємодіють галактики. Крім того, злиття чорних дір є джерелом потужного гравітаційного випромінювання у Всесвіті.
 
ИгорьДата: Вівторок, 20.05.2014, 22:27 | Повідомлення # 16
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
23-25 травня Земля побачить раніше невідомий метеорний дощ
Logo
Американське космічне агентство NASA повідомляє про те, що цього тижня над Землею очікується раніше невідомий метеорний дощ.

У космічному відомстві говорять, що деякі спостерігачі зможуть побачити до 200 "падаючих зірок" на годину. Новий зорепад пройде 23-25 травня 2014 року, при цьому прогнозується, що пік припаде на другий день.

Інтенсивність зорепаду дає всі підстави для того, щоб поставити його в один ряд з деякими відомими щорічними метеоритними потоками, яких очікує безліч жителів нашої планети.

За словами вчених NASA, потік, який отримав назву Camelopardalid, є хвостом комети, відомої у науковому світі під кодовим позначенням 209P/LINEAR. Як відомо, ця комета проходила точно по орбіті обертання Землі навколо Сонця близько 200 років тому. За твердженням вчених, такий потік можна буде спостерігати щорічно у травні.

Нагадаємо, 6 травня Земля пролітала через хвіст комети Галлея, яка залишила після себе потік η-Аквариди. Тепер цікаве небесне явище і причину для загадування безлічі бажань можна буде спостерігати і наприкінці місяця.
 
ИгорьДата: П`ятниця, 23.05.2014, 23:55 | Повідомлення # 17
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Челябінський метеорит був частиною більшого небесного тіла
Logo

Метеорит, який вибухнув 15 лютого 2013 року над територією Челябінської області Росії, в результаті чого постраждали 1,5 тис. осіб, раніше був частиною більшого небесного тіла і відколовся від нього в результаті сильного удару. Про це свідчать дослідження міжнародної команди вчених, опубліковані у науковому онлайн-журналі Scientific Reports.

Фахівці вивчили хімічний склад знайдених уламків челябінського метеорита і з’ясували, що в ньому містяться частинки мінералу під назвою жадеїт. За їх словами, жадеїт формується при наявності двох компонентів – сильного тиску (близько 12 гігапаскалів) і високої температури (аж до 2000°С). Форма знайдених зразків жадєїта, як стверджують вчені, вказує, що їх формування пов’язане саме із зіткненням двох астероїдів.

Небесне тіло, від якого відколовся челябінський метеорит, на думку дослідників, вдарилося об інший астероїд, діаметр якого становив не менше 150 метрів. Вчені продовжують з’ясовувати, за якою траєкторією могли рухатися обидва об’єкта.

"Удар міг відокремити челябінський метеорит від більш великого тіла, і направити його на Землю", – зазначив один з дослідників Сін Одзава з японського університету Тохоку. Він також назвав челябінський метеорит "унікальним зразком". "Це об’єкт з навколоземного простору, який дійсно зачепив Землю, і його траєкторія добре вивчена", – пояснив він.

За оцінками вчених, розмір челябінського метеорита досягав 17 метрів, маса становила 10 тис. тонн, а швидкість – від 10 до 30 км/с.
 
ИгорьДата: Середа, 28.05.2014, 21:39 | Повідомлення # 18
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Вчені виявили "колиску" 70 тисяч зірок
Logo
Космічний телескоп Spitzer виявив надщільну космічну хмару, в якій, на думку науковців, уже почалися процеси народження зірок. Хмара має довжину близько 50 світлових років; у ній може сформуватися близько 70 тисяч зірок. Про це повідомляється на сайті NASA.

На думку вчених, ці зірки відносяться до класу надмасивних: вони майже у 20 разів більші за Сонце, а їхня маса перевищує масу Сонця на один-два порядки. Температура на їхній поверхні може сягати 30 тисяч градусів за Цельсієм. Такі зірки рано "помирають", перетворюючись у наднові зірки. Важкі космічні світила є одним з основних джерел важких елементів у Всесвіті.

Космічна хмара зараз є темною, вона практично не випускає назовні власне вторинне інфрачервоне випромінювання. Однак ця ситуація буде змінюватися у процесі народження зірок, і хмара засяє яскравим світлом.

Зірки, які народжуються у цій хмарі, відносяться до спектрального O-класу. Вчені досі не з’ясували, яким чином відбувається народження таких об’єктів. Тепер астрономи можуть аналізувати і спостерігати народження зірок у космічній хмарі, й, таким чином, пояснити механізми утворення масивних молодих зірок.
 
ИгорьДата: Неділя, 01.06.2014, 12:50 | Повідомлення # 19
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
У США розробили новий космічний апарат
Logo
Американська компанія Space-X представила космічний корабель багаторазового використання.

Апарат зможе доставляти людей на Міжнародну космічну станцію і повертати їх практично в будь-яке місце на Землі, зокрема й туди, де немає злітно-посадкової смуги.

Dragon V-2 оснащений бічними двигунами і "посадочними ногами". У ньому можуть розміститися до семи астронавтів. Зазначимо, після того, як НАСА закрило програму польотів шатлів, американське космічне агентство змушене було вдаватися до допомоги Росії для відправлення своїх астронавтів на орбіту.
 
ИгорьДата: П`ятниця, 20.06.2014, 00:13 | Повідомлення # 20
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом

У Меркурія виявили аномалію гарячого потоку
Logo
Вчені обробили дані, які протягом декількох років збирала станція "Мессенджер". Завдяки цьому фахівцям НАСА вдалося вивчити аномалію гарячого потоку у Меркурія.

Фахівці вивчили як електричні поля, так і теплові потоки частинок в районі аномалії. В результаті фахівцям вдалося зрозуміти, як саме формуються турбулентні області в атмосфері планети.

Варто відзначити, що такі аномалії є не тільки на Меркурії. Вони характерні й для інших планет Сонячної системи, включаючи Землю, Венеру, Марс і Сатурн. Формування аномалій, при цьому, не залежить від розмірів космічного тіла.

Сонячний вітер контактує з розігрітими частками хвилі й змінює їх рух. Частинки відкидаються від ударної хвилі, що призводить до формування аномалії гарячого потоку.
 
Форум » Різне » новини космосу » Новини космосу
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика