МИ ВІТАЄМО ВАС НА САЙТІ UKRSAT,ПРИСВЯЧЕНОМУ СУПУТНИКОВОМУ ТЕЛЕБАЧЕННЮ. НА НАШОМУ САЙТІ В РОЗДІЛІ ЕНЦИКЛОПЕДІЯ КАНАЛІВ ЗНАХОДИТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ ПРО КАНАЛИ СУПУТНИКОВОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ. УКР І РОС КАНАЛИ FTA - ЦЕ СВІЖА ІНФОРМАЦІЯ ПРО УКРАЇНСЬКІ І РОСІЙСЬКОМОВНІ КАНАЛИ ,ЩО ТРАНСЛЮЮТЬСЯ У ВІЛЬНОМУ ДОСТУПІ,ВСІХ СУПУТНИКІВ ,ЯКУ ВИ МОЖЕТЕ ПОЧЕРПНУТИ З ТАБЛИЦЬ ЧАСТОТ І КАНАЛІВ. НА ФОРУМІ В РОЗДІЛІ ТРАНСПОНДЕРНІ НОВИНИ ЗАВЖДИ СВІЖА ІНФОРМАЦІЯ ПО ВСІХ СУПУТНИКАХ. А ТАКОЖ СВІЖІ НОВИНИ В РОЗДІЛІ НОВИНИ КАНАЛІВ І БАГАТО ІНШОГО...
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Різне » новини космосу » Людина і космос
Людина і космос
ИгорьДата: П`ятниця, 06.09.2013, 10:21 | Повідомлення # 1
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Logo

Нові дослідження, чергові відкриття в космосі
 
ИгорьДата: П`ятниця, 06.09.2013, 10:26 | Повідомлення # 2
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи виявили планету, багату водою
Logo
Телескоп "Субару" допоміг зробити американським астрономам чергове відкриття: вчені виявили багату водою планету, об'єкт, що отримав назву Gliese 1214b, розташований в 40 світлових роках від Землі.

Отже, Gliese 1214b приблизно в 2,7 рази більше Землі і, хоча вчені оцінюють запаси води на ній, як високі, однак вода присутня на планеті в газоподібному стані та у вигляді "гарячого льоду".

Раніше з допомогою телескопа "Субару" на кордоні нашої галактики була виявлена зірка, схожа на Сонце.
 
ИгорьДата: Четвер, 12.09.2013, 23:19 | Повідомлення # 3
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи виклали в інтернет перший атлас астероїда Веста
Logo
Астрономи представили на Європейському планетологічному конгресі у Лондоні перший атлас астероїда Веста - карти масштабом 2 кілометри на сантиметр були створені на основі знімків з зонда Dawn, який відвідав астероїд в 2011-2012 роках, передає РИА Новости.

"Створення атласу було трудомістким завданням - при складанні кожного його листа було використано близько 400 знімків. Атлас показує, як великі перепади висот на поверхні такого невеликого тіла, як Веста. На південному полюсі глибина кратера Северина досягає 18 кілометрів, а всього через кілька сотень кілометрів від нього височіє семикілометровий гірський пік", - сказав один з авторів атласу Томас Роач (Thomas Roatsch), співробітник німецького аерокосмічного агентства DLR.
 
ИгорьДата: Вівторок, 17.09.2013, 20:05 | Повідомлення # 4
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
У НАСА вирішили спробувати виростити в космосі салат
Logo
Фахівці з американського космічного відомства впевнені, що у них вийде виростити в умовах космосу таку популярну у всьому світі рослину, як листовий салат.
Рослину буде відправлено на орбіту вже в грудні цього року в рамках експерименту Vegetable Production System. В ході робіт планується не тільки вивчити особливості розвитку даної рослини в умовах мікрогравітації на МКС, але і дозволити астронавтам урізноманітнити таким чином свій раціон харчування. У НАСА вже з'ясували, що невагомість не повинна негативно позначитися на якості вирощуваного салату, і через місяць рослина буде готова до вживання. Природно, перед цим його перевірять на наявність космічних мікробів, які можуть представляти небезпеку для здоров'я людини. Виростати салат буде в спеціальних кевларових капсулах, а світлодіоди будуть заміняти йому сонячне світло.

До речі, крім салату, в рамках даного експерименту на МКС планується виростити і соєві боби. Якщо все пройде успішно, то в НАСА сподіваються значно заощадити на відправці їжі до Міжнародної космічної станції, адже багато з необхідних продуктів можна буде вирощувати прямо на орбіті.
 
ИгорьДата: П`ятниця, 20.09.2013, 12:32 | Повідомлення # 5
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Марсохід Curiosity не знайшов метану в атмосфері Марса
Logo
Надія знайти сліди життя на Марсі знову зазнала невдачі. Так марсоходу Curiosity не вдалося виявити метан в атмосфері планети, йдеться в повідомленні NASA.

Раніше, завдяки спостереженнями, як із Землі, так і орбітальних апаратів вчені стверджували, що в атмосфері Марса є метан. На нашій планеті до 90 відсотків метану є основним компонентом природного газу,що виробляється живими організмами, відповідно наявність метану в атмосфері Червоної планети побічно вказувало б на присутність організмів, або хоча б дарувало надії знайти їх останки.

Однак спостереження Curiosity з жовтня 2012 року по червень 2013 року, не виявили слідів цього газу. Враховуючи чутливість лазерного спектрометра, і те, що він не виявив метан, дозволяє вченим розрахувати, що якщо метан і є, то зовсім в маленькій кількості, не більше 1,3 частини на мільярд, що в шість разів менше, ніж показували попередні дослідження.

«З одного боку, те, що ми не знайшли метан на Марсі, істотно знижує шанс на те, що зараз там існують організми що виробляють метан. Однак ці висновки стосуються лише одного типу обміну речовин у організмів, так як існує багато типів мікроорганізмів, які просто метан не виробляють», - пишуть автори дослідження. Крім цього вчені планують налаштувати спектрометр марсохода і продовжити пошук метану в концентраціях значно нижче 1 частини на мільярд.
 
ИгорьДата: П`ятниця, 20.09.2013, 12:51 | Повідомлення # 6
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Нове зображення Туманності Креветка від ESO
Logo
Астрономи з Європейської південної обсерваторії (ESO) опублікували нове зображення Туманності Креветка.

Туманність Креветка (Prawn Nebula) або IC 4628 знаходиться на відстані близько 6 тисяч світлових років від Землі в сузір'ї Скорпіона і має розмір близько 250 світлових років. Являє собою хаотичне нагромадження хмар газу, в яких народжуються молоді гарячі зірки.

Туманність являє собою так звану область HII, де знаходяться хмари гарячого газу і плазми, які світяться завдяки інтенсивному ультрафіолетовому випромінюванню молодих масивних зірок. Ще в 1955 році австралійський астроном Колін Гам включив її в свій каталог областей HII під номером Gum 56. За запевненням вчених, за останні кілька мільйонів років з матерії туманності сформувалося безліч зірок, як окремих, так і в складі скупчень (наприклад, як велике розсіяне зоряне скупчення Collinder 316), більшість з яких знаходяться ближче до правої нижньої частини знімка.

На сьогоднішній день цей знімок туманності, який був отриманий Оглядовим телескопом VLT в обсерваторії ESO в Чилі, є самим детальним, ніж всі зроблені раніше зображення туманності.
 
ИгорьДата: Вівторок, 24.09.2013, 18:02 | Повідомлення # 7
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Опубліковано приголомшливу фотографію поверхні Меркурія
Logo
Учені, що працюють з міжпланетним зондом Мессенджер, що працює на орбіті Меркурія, опублікували приголомшливий знімок його поверхні.
На зображенні, розташованому вище, представлена поверхня планети, розташована північніше кратера Рахманінова. Більшу частину сфотографованої області займають вулкани. Звичайно, меркуріанські вулкани значно відрізняються від вулканів на Землі. Для нас вони, швидше, схожі на кратери неправильної форми.

Можна зауважити, що центральна частина зображення набагато світліша від навколишньої поверхні. На думку вчених ця область покрита пирокластическими відкладеннями. Це породи, що сформувалися внаслідок накопичення різних матеріалів, вивержених вулканом.

Нагадаємо, що нещодавно, на фотографії поверхні Меркурія був виявлений "гуманоїд", а цього літа міжпланетний зонд "Мессенджер" сфотографував нашу планету.
 
ИгорьДата: Середа, 25.09.2013, 10:46 | Повідомлення # 8
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом

Найщільніша прилегла до Чумацькому Шляху галактика

Logo
Астрономи, використовуючи телескоп Хаббл, космічну обсерваторію Chandra / Чандра / і ряд наземних телескопів, виявили, можливо, саму щільну галактику в нашій частині Всесвіту.

Мініатюрна карликова галактика, відома як M60-UCD1, є, можливо, найбільш щільною галактикою, найбільш близькою до Чумацькому Шляху, що складається з чималої кількості зірок.

M60-UCD1, вік якої оцінюється приблизно в 10 мільярдів років, знаходиться поблизу еліптичної галактики NGC 4649. Вона має також назву M60 і розташована від Землі на відстані 54 мільйони світлових років. Це найяскравіша з усіх відомих на сьогоднішній час галактик подібного типу.

Що робить M60-UCD1 настільки примітною - це те, що близько половини її маси виявлено в межах радіусу всього лише 80 світлових років. Щільність зірок приблизно в 15 тисяч разів більше (маючи на увазі, що зірки розташовані в 25 разів ближче один до одного), ніж це спостерігається в галактиці Чумацький Шлях.

«Подорожувати від однієї зірки до іншої було б набагато простіше в галактиці M60-UCD1, ніж в нашій галактиці, однак все одно на це б пішли сотні років, використовуючи наші сучасні технології», - заявив Джей Страйдер (Jay Strader) з університету штату Мічиган, місто Лансінг.

6,5-метровий Многозеркальный телескоп, розташований в Арізоні, був використаний для вивчення елементів, які набагато важче водню і гелію, у складі зірок галактики M60-UCD1.

Ще одним цікавим аспектом галактики M60-UCD1 став факт наявності яскравого джерела космічного рентгенівського випромінювання в самому її центрі, згідно з даними космічної обсерваторії Chandra. Пояснення цьому - гігантська чорна діра, маса якої приблизно в 10 мільйонів разів більше маси нашого Сонця.
 
ИгорьДата: Вівторок, 01.10.2013, 13:36 | Повідомлення # 9
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
«Кассіні» виявив пропілен в атмосфері Титану
Logo
За допомогою інфрачервоного спектрометра CIRS автоматичний апарат «Кассіні» виявив пропілен в нижніх шарах атмосфери Титана.

На нашій планеті газ пропілен є сировиною для виробництва поліпропілену, тобто пластмаси, яка в подальшому широко використовується для виробництва багатьох предметів побуту.

Супутник Сатурна Титан був відкритий 25 березня 1655 року нідерландським астроном Християном Гюйгенсом. Діаметр Титану становить 5152 кілометрів. Це найбільший супутник Сатурна і другий за величиною в Сонячній системі (більше - тільки супутник Юпітера Ганімед). Титан - єдиний з супутників Сонячної системи, що володіє щільною атмосферою, склад якої найбільш близький (у порівнянні з іншими відомими тілами Сонячної системи) до складу земного повітря: на 98% вона складається з азоту, на 1,6% - з метану.

Відкриття «Кассіні» пропілену заповнює прогалину в спостереженнях Титану ще в 1980 році апаратом «Вояджер-1», який визначив, що в туманній атмосфері Титану присутні вуглеводні. Крім метану він виявив сполуки, що містять два атоми вуглецю - пропин і пропан , а також три атоми - етан, етилен і ацетилен. Однак ці сполуки відносяться або до найлегших, або до найважчих різновидів трьохвуглецевих молекул, а середнього члена родини, пропілену, «Вояджер-1» чомусь не «побачив». Зате тепер це за нього зробив космічний апарат «Кассіні».

«Відкриття в атмосфері Титану пропілену дає нам можливість краще зрозуміти хімічну складову атмосфери цього загадкового супутника Сатурна, а так само підвищує шанси, що ми знайдемо ще більше хімічних речовин, прихованих в атмосфері Титану», - пишуть вчені.
 
ИгорьДата: Середа, 02.10.2013, 11:31 | Повідомлення # 10
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи створили карту хмар екзопланети Kepler-7b

Logo


Екзопланета Kepler-7b (ліворуч) в порівнянні з Юпітером (праворуч) у поданні художника. Ілюстрація: NASA/JPL-Caltech/MIT


Вчені з Массачусетського технологічного інституту (Великобританія), під керівництвом Бріса-Олів'є Деморі, створили першу карту хмар екзопланети Kepler-7b. Про це повідомляється на сайті Лабораторії реактивного руху.

Для створення карти Бріс-Олів'є і його колеги використовували дані, отримані орбітальними обсерваторії "Кеплер" і "Спітцер" за три роки спостереження.

"Спостерігаючи за планетою з допомогою "Спітцера" і "Кеплера" протягом більше трьох років, ми змогли створити карту хмар цього гіганта. Ми не очікували побачити океани або континенти, але ми виявили чіткі сліди, які ми ідентифікували як хмари", - сказав Бріс-Олів'є Деморі.

Використовуючи дані "Кеплера", астрономи зареєстрували величезну яскраву пляму в західній півкулі планети. Однак цього було достатньо для того, щоб визначити, що саме зареєстрували вчені. Ключову роль у дослідженні зіграли дані космічного апарату "Спітцер".

Кожні 5 днів Kepler-7b проходить мимо своєї материнської зірки. В цей час промені зірки "підсвічують" атмосферу планети, і аналіз даних, отриманих в інфрачервоному діапазоні дозволить визначити температуру поверхні планети. Аналіз даних інфрачервоного телескопа показав, що температура планети виявилася значно нижче, показника, який був отриманий в результаті дослідження в оптичному діапазоні.

На думку дослідників останній факт може свідчити про те, що яскрава пляма, швидше за все, є величезним скупченням хмар, які відображають велику кількість світла. На даний момент про їх формування та склад нічого не відомо.

Kepler-7b - екзопланета, відкрита за допомогою космічного телескопа "Кеплер" 4 січня 2010 року. За своїми розмірами вона перевищує розміри Юпітера в 1,4 рази, проте її маса становить 0,4 мас Юпітера. Як було сказано вище один оберт навколо материнської зірки планета здійснює за 5 земних діб. Температура поверхні дорівнює приблизно 1,1 тис. градусів Цельсія.

"Kepler-7b відбиває більше світла, ніж більшість планет-гігантів які ми виявили. Ми пов'язуємо це з хмарами у верхніх шарах атмосфери. На відміну від земних, розташування хмар на цій планеті, схоже, не зазнало істотних змін з плином часу - вона (планета) має напрочуд стабільний клімат", - підсумовує Томас Барклей, вчений з дослідницького центру Еймса (штат Каліфорнія, США).
 
ИгорьДата: Середа, 09.10.2013, 23:09 | Повідомлення # 11
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
У центрі Чумацького Шляху знайдена нова екзопланета-гігант
Logo
Астрономи виявили гігантську екзопланету в центрі Чумацького Шляху на відстані 25000 світлових років від Землі. Маса її у вісім разів перевищує масу Юпітера. Обертається екзопланета навколо зірки класу М, яка важить на дві третини менше нашого світила. Відстань від планети до зірки в чотири рази більше, ніж відстань від Землі до Сонця.

Відкрити планету вдалося за допомогою порівняно нового методу спостережень - гравітаційного мікролінзування. Виникнення мікролінзування відбувається під час проходження однієї зірки на тлі іншої, що знаходиться на більш далекій відстані від Землі. При цьому і простір, і час спотворюються під впливом гравітаційного поля найближчої зірки, посилюючи сяйво, як лінза.

Зміна яскравості зоряного світла дозволяє вченим робити висновки про найбільш близьку з двох зірок. А при обертанні навколо неї планети, викривлення простору і часу стає ще більш інтенсивним, що дає вченим нові дані про планету, дозволяючи обчислити її параметри.

Нове відкриття примітно тим, що обертання планети-гіганта відбувається на дуже близькій відстані від зірки. Формування таких масивних планет зазвичай вимагає дуже багато часу, а протопланетный диск навколо зірок класу M, як правило, розсіюється значно швидше. У такому разі формування гіганта можливо тільки, якщо він віддалений від Сонця на відстань понад 7 астрономічних одиниць. Проте нещодавно відкрита планета обертається на відстані всього 4 астрономічних одиниць від своєї зірки.

Виходить, що відкриття йде в розріз з вже існуючими теоріями утворення планет. Між тим, учені не втрачають надії: вони впевнені, що з допомогою мікролінзування знайдуть інші подібні приклади і зможуть відкоригувати існуючі уявлення згідно з новими даними.
 
ИгорьДата: Середа, 09.10.2013, 23:17 | Повідомлення # 12
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Виявлений величезний астероїд з двома супутниками
Logo
На даній фотографії показаний великий 270-кілометровий астероїд Сільвія (87 Sylvia) з головного астероїдного поясу, розташованого між орбітами Марса і Юпітера, в оточенні своїх двох супутників (Ромулус і Ремус). Два місяця сильно витягнуті і складаються з двох часток (Danielle Futselaar / Інститут SETI).

З допомогою астрономів-любителів вчені з'ясували деякі ключові характеристики гігантського астероїда і двох його супутників.

Отримані спостереження допомогли дослідникам визначити, що астероїд 87 Sylvia являє собою космічний камінь протяжністю 168 миль (270 кілометрів), має неправильну форму і щільне сферичне ядро, оточене шаром пухкого матеріалу. Розмір великого місяця астероїда, Ромулуса, становить приблизно 15 миль (24 км).

«Об'єднані спостереження, проведені за допомогою малих і великих телескопів, надають унікальну можливість зрозуміти природу цієї складної і загадковою потрійної системи астероїдів» - повідомляє керівник дослідження, Франк Марчис (Franck Marchis) з Інституту SETI (програма з пошуку позаземного розуму).
 
ИгорьДата: Середа, 30.10.2013, 23:43 | Повідомлення # 13
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи виявили міні-копію Сонячної системи
Logo
Європейські астрономи виявили зменшену копію Сонячної системи.

"Ніяка інша планетна система не мала в такій мірі схожу з нашим космічним будинком "архітектуру", як система зірки KOI-351", - розповів Хуан Кабрера з німецького аерокосмічного агентства DLR.

Астрономи встановили, що навколо зірки KOI-351, віддаленої від Землі на відстані 2500 світлових років, обертаються сім планет. Причому, як і в Сонячній системі, кам'янисті планети розміром із Землю розташовані ближче до світила, а газові гіганти, схожі на Сатурн і Юпітер, знаходяться на окраїні.

Як відзначають вчені, система KOI-351 дуже компактна. Якщо уявити, що її зірка знаходиться на місці Сонця, то всі сім планет цієї системи могли б поміститися усередині земної орбіти.

Відкриття "двійника" дозволить вченим краще зрозуміти процеси еволюції як самої Сонячної системи, так і подібних їй.
 
ИгорьДата: Вівторок, 05.11.2013, 10:17 | Повідомлення # 14
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи: у Чумацькому Шляху є "мільярди" землеподібних планет
Logo
Як стверджують вчені, в нашій галактиці Чумацький Шлях, крім нас є ще мільярди планет, схожих на Землю, і зірок, подібних до нашого Сонця. Використовуючи дані, отримані космічною обсерваторією NASA Kepler, астрономи тепер можуть визначити, що у кожної п'ятої зірки, схожої на Сонце, є планети розміром майже з Землю, і температура на поверхні цих планет допускає існування там життя.

Це означає, що в температурній зоні, що забезпечує населене середовище, існує щонайменше 8,8 млрд зірок. Результати наукового дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Science.

Місія Kepler не дозволила отримати ключові дані, які могли дати уявлення про те, чи є життя на інших планетах, наприклад, є там атмосфера, кисень і вода, тобто все те, що необхідно для існування життя. Вчені кажуть, що наступним кроком буде вивчення атмосфер цих планет за допомогою потужних космічних телескопів, які ще належить запустити в космос. Це дасть більш повне уявлення про те, чи можливе життя на цих планетах.

За даними фахівців, всі ці планети є супутниками схожих на Сонце зірок. Ґрунтуючись на отриманих з американського телескопа даних, вони прийшли до висновку, що приблизно кожна п'ята подібна зірка (22% від загальної кількості) має супутник, аналогічний Землі.

Згідно з дослідженням, найближчий до Землі потенційно населений об'єкт знаходиться приблизно в 15 світлових роках від Сонячної системи.
Вчені запевняють, що дане відкриття говорить про точності використовуваних технологій і можливості фіксації потенційної життя на інших планетах.
 
ИгорьДата: Неділя, 01.06.2014, 13:12 | Повідомлення # 15
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Астрономи виявили недалеко від Землі загадкову галактику
Logo
Астрономи з Австралії знайшли незвичайну радіогалактику. Про це повідомляє ресурс Sciencewa.net.au. Галактика розташована на порівняно близькій відстані від Землі – близько 250 мільйонів світлових років.

Червоне зміщення галактики NGC1434 становить 0,0178. Її розміри порівняно великі. Як вважають вчені, NGC1434 не стикалася з іншими галактиками, через це вона зберегла особливості, властиві їй з самого початку. NGC1434 знаходиться поруч з Чумацьким шляхом. Вона є спіральною галактикою. Дослідники вважають, що NGC1434 могла сформуватися протягом приблизно мільярд років після Великого вибуху – це одна з найстаріших галактик.

Астрономи розповіли, що в виявленій радіогалактиці все ще активні процеси зореутворення. Більш того, надмасивна чорна діра в центрі ніяк себе не виявляє, хоча джети виходять з середини галактики.

NGC1434 астрономи знайшли наприкінці 2013 року випадково, коли досліджували цифрове зображення, отримане з телескопа Murchison Widefield Array.

Джет є релятивістським струменем плазми, яка виходить з центру активних галактик перпендикулярно галактичному диску. Нова галактика залишає більше питань, ніж дає відповідей. Астрономи повинні будуть з’ясувати, з якої причини неактивна чорна діра. Майбутні спостереження за NGC1434 допоможуть у цьому.
 
ИгорьДата: Вівторок, 10.06.2014, 11:35 | Повідомлення # 16
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
NASA і ESA опублікували найбільш повну фотографію Всесвіту
Logo
Космічне агентство NASA оприлюднило новий знімок Всесвіту, отриманий за допомогою зображень в інфрачервоному діапазоні, зроблених космічним телескопом "Хаббл". На знімку міститься близько 10 тис. галактик.

У повідомленні NASA йдеться, що астрономи за допомогою телескопа Хаббл змогли створити найбільш повний знімок Всесвіту у його розвитку, і до того ж, один з найбільш видовищних.

Зображення вдалося отримати завдяки накладенню знімків, зроблених у різних діапазонах спектру, із загальною витримкою близько 1 млн секунд.

Вчені з’єднали два окремі знімки, зроблені камерою огляду "Хаббла" (Advanced Camera for Surveys, ACS), а також камерою близького інфрачервоного спектру і універсальним спектрометром (Near Infrared Camera and Multi-object Spectrometer, NICMOS) космічного телескопа.

Деякі галактики, представлені на обох знімках, вчені до цього часу не могли побачити ні з наземних телескопів, ні на попередніх знімках орбітального телескопа.

За словами астрофізиків, цей знімок не лише є одним з найбільш яскравих зображень Всесвіту, але він також допоможе вченим зрозуміти те, як формуються зірки.
 
ИгорьДата: Вівторок, 10.06.2014, 11:38 | Повідомлення # 17
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
NASA показало унікальні кадри виверження на Сонці
Logo
Космічний апарат NАSА Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS) вперше продемонстрував відео з коронарним викидом маси на Сонці. Повідомлення про це і відео доступні на сайті NАSА.

Викид коронарної маси на Сонці стався ще 9 травня 2014 року. Речовина на швидкості близько 2,4 млн км на годину зривалася з поверхні зірки. Розміри петлі дорівнювали приблизно п’яти діаметрам Землі завширшки і більше семи – у довжину.

Звичайно зрив коронарної маси з поверхні Сонця фіксується спеціальними приладами – коронографами. Коронарний викид є плазмою, що на великій швидкості викидається Сонцем у навколишній простір. Викид має геометрію петлі з основою (однією чи двома), що закріплені у сонячній атмосфері, і складається з електронів, іонів водню і важких елементів.

IRIS – космічний апарат NАSА, запущений у червні 2013 року для дослідження хромосфери Сонця. Основним приладом, що розміщений на апараті, є ультрафіолетовий спектрометр.

Для того, щоб зафіксувати викид коронарної маси на Сонці, вченим необхідно заздалегідь спрогнозувати явище і налаштувати відповідне обладнання. Прилади на IRIS були підготовлені до проведення зйомки приблизно за добу. Це перша вдала відеозйомка викиду коронарної маси на Сонці, проведена штучним супутником зірки.
 
ИгорьДата: П`ятниця, 11.07.2014, 11:13 | Повідомлення # 18
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
NASA спільно з Boeing створять величезну ракету для відправки на Марс
Logo
Національне управління США з повітроплавання і дослідження космічного простору NASA спільно з найбільшою компанією Boeing створять ракету-гігант, яка відправиться на Марс. За повідомленнями розробників, старт апарату запланований на 2017 рік.

У засобах масової інформації повідомляють, що компанія Boeing уклала контракт з NASA на 2 мільярди доларів. Метою спільної роботи є створення космічної ракети величезних розмірів. На ній космонавти зможуть дістатися до Марса.

Розміри ракети SLS (117 метрів) будуть перевищувати розміри звичайних апаратів, які використовуються наразі, утричі.

Розробники повідомляють, що старт гігантської ракети відбудеться в 2017 році. Вантажопідйомність космічного апарату складе 143 тонни. Ракета буде багатофункціональною: крім польотів на Марс її можна використовувати для відправлення на МКС, а також для дослідження інших об’єктів Сонячної системи.

Нагадаємо, нещодавно NASA провело випробування нового апарату Low-Density Supersonic Decelerator, призначеного для посадки на Червону планету. Пристрій, що нагадує літаючу тарілку, оснащений величезним парашутом, надувним сповільнювачем і реактивним двигуном. Старт "тарілки" відбувся з острова Кауаї.
 
ИгорьДата: Субота, 12.07.2014, 11:52 | Повідомлення # 19
Генералісимус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 17205
Статус: Поза форумом
Ніч 12 липня порадує жителів Землі супермісяцем
Logo
12 липня 2014 року Місяць наблизиться до нашої планети максимально близько. Саме це дивовижне явище називається супермісяцем. Місяць буде надзвичайно великим та яскравим.

В Національному управлінні США з повітроплавання і дослідження космічного простору (НАСА) стверджують, що в стані суперповні розмір Місяця візуально збільшується на 30%, а яскравість зростає на 14%.

Термін "супермісяць" (supermoon) ввів в 1979 році Річард Нолле для статті в журналі. Цим словом спеціаліст позначив моменти найбільшого гравітаційного впливу системи Місяць-Сонце на поверхню Землі.

Супермісяць 12 липня 2014р. не є таким вже й рідкісним явищем. Так, у 2014 році фахівці прогнозували п’ять супермісяців: 1 січня, 30 січня, 12 липня, 10 серпня і 9 вересня.
 
Форум » Різне » новини космосу » Людина і космос
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика